Забележителности

Дата на публикуване: 01.11.2013 11:10

 • Девическия манастир „Света Троица”
Разположен не далеч от центъра на града се намира Девическия манастир „Света Троица”. Построен е през 19 век. Инициатор за създаването е Петър Йончев. Легендата разказва, че той обрекъл малката си дъщеря за послушница в манастир. Още като дете я изпратил в  Калоферски манастир. Но тъгата за родното място била голяма и затова решил да организира изграждането на девически манастир, та тук, в него, да прибере дъщеря си. Манастирът е бил опожарен и разграбен по време на Априлското въстание. Благодарение на родолюбивото население, манастира е възстановен след Освобождението. Тук се съхраняват и светите мощи на  несклонилите до последно своята вяра мъченици. Ако някой поиска може да се преклони пред техния подвиг и да поиска тяхното свето застъпничество.
 
На 03.04.2011 г. в Храм „Свети Александър Невски” се извършва канонизация  на мъченически загиналите монахини и свещеници  в манастира „Св. Троица”. Тук се помещава иконата изобразяваща  „Св. Новоселски мъченици”. На 9 май 2011 година, Българската православна църква чества за първи път Събор на Св. Новоселски мъченици. В град Априлци се поставя началото на традиционно честване на паметта на мъченически загиналите свещеници и монахини за своята вяра и народ, в Новоселския манастир "Света Троица".


 • Храм "Свети великомъченик Георги Победоносец"
 Храм-Паметникът “Св. вмчк. Георги Победоносец” е построен в памет на загиналите в Априлското въстание през 1876 г. Храмът е построен с държавни средства. Отпускат се 15000 златни лева за строежа на храма, който започва през 1895 г. Ежегодно  храмовия празник – 6-ти Май -  Гергьовден, се отпразнува заедно с гостите, които идват от цялата околност и други населени места. Отслужва се Света литургия за здраве, успех и благополучие на присъстващите, раздава се корбан и коливо за възхвала на св. Георги, да закриля и пази от беди гр. Априлци.

           


 • Църква "Св. Петка Параскева"
Църква "Св. Петка Параскева", Априлци, кв. Ново село е паметник на културата с национално значение. Построяването на църквата се отнася към епохата на ранното Възраждане. По своята архитектура, тя се отличава с това, че е  напълно вкопана в земята. Църквата е „трикорабна, едноапсидна сграда псевдобазиликален тип”. До нея се е помещавало и първото килийно училище в Ново село ‘’Поглеждайки’’ в нейните дебри, всеки един посетител би могъл да открие, една малка част от възрожденския дух на априлчани.


 • 34 – метров кръст
Извисен в центъра на град Априлци. Достигащ  до звездното небе със своите колосални 34метра, метален кръст пази балканското градче и неговите обитатели. Построен  по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината откакто Априлци е град, по инициатива на  местен бизнесмен и благодарение на неговото финансиране. През деня човек би могъл да се изкачи по стълбите  в металната му конструкция и да наблюдава от почти птичи поглед сгушените къщурки и малки завои, а вечер, точно от тези къщурки, може да се наслаждава на ‘’ божественото сияние ’’ на Кръста

                 

 • Черният паметник в кв. Зла река

"
Въ паметъ на на падналите 142 человека въ сраъжението противъ турците въ Новоселското въстание от 1 до 9 май 1876г."
                          

 Това е надписа, който ще ви посрещне малко след навлизането ви в град Априлци. Изписан върху паметник, носещ  името ‘’ Черния паметник ’’. Строен е през 1885г. от Матьо Радил - участник във въстанието, отличил се като добър стрелец в сражението на 7 май. Той напомня за мащабите на сраженията на 4, 7 и 10 май.
 • Чешмата на Кольо Тодоров Матеев

На 09 май 1876 година башибозушка орда влиза в Ново село /квартал на Априлци /. Един от многобройните изпречили и се е Кольо Тодоров Матеев. Оръжейник решил да строши рабските окови и да покаже че е свободен българин. За тази си своя дързост, този Новоселски балканджи Йово е хванат и рязан къс по къс. На мястото, където е текла кръвта му, днес шуми чешма с два релефа - централен с образа на мъченика и друг - с две изображения на лъв Чешмата - паметник е построена в чест на 90 годишнината от Новоселското въстание от Петко Нецолов.


 

 • cheshmamЧешма паметник на Марин Сяров 

В центъра на квартал Зла река, град Априлци, по повод на 90 годишнината от епопеята под Марагидик е създадена чешма - паметник с кратък информационен надпис: "В памет на  Марин Сяров - деен въстаник - куриер 1876". Макар и кратък , той кара спрелите да утолят жажда туристи, да  усетят баладичността в написаното под тихия ромон на водата. 

 


 • Чешма паметник в чест на Новоселското въстание
Там където бликват водите на чешмата паметник в чест на Новоселкото въстание, през 1876 г. на 2 май, пропукват първите пушки и се взема решение за обявяване на въстание срещу пет вековното робство. Тя е построена по случай 90 – годишнината от въстанието. Надписа отпред на чешмата гласи: "Тук на 2 май 1876 г. бе обявено въстанието против турско иго".
 
В дясно на чешмата е записана клетвата на Новоселските въстаници. От лявата страна са имената на революционния комитет, основан от Апостола Васил Левски: Нанко Ц. Пачников, Аврам Драганов, Кольо Ц. Пачников, Стефан Вълков, Драгньо Стойчев, Вълко Йонко


 

 • Паметник посветен на Новоселското въстание
Паметникът е построен по случай 100 години от Новоселско въстание и обявяването на Априлци за град. Идейният проект е на проф. Доросиев, а скулптор е Иван Нешев. Той представлява вплели се въоръжени  четнически ръце, с упрени дула в боя за свобода. Хоризонталните камъни в основата, символизират разпукването на Османската империя.

 

       

 • Паметна плоча на Марко Семов в кв. Видима 


Ударете два диагонала върху картата на България - там, където се срещат линиите им - там, е моят роден край...Мога още да добавя - където са едни от най-будните хора, на които Бог е дал очи далеч да виждат, ръце за всичко да ги бива, сърце за всяка новост да е отворено. Който не е поглеждал от махалите Миховци, Черни връх и Маришница към Стара планина, може света да е обиколил - малко е видял. Когото слънцето не е посрещало рано сутрин по некосените ливади или по пътеките към Марагидик и Ботев, той не познава една от най-великите наслади - да си жив и да се радваш на живота. Който има очи и душа, сърце за обич и обич за сърце - да дойде. Ще дойде и няма да си отиде повече от тази земя, която Бог е отредил за най-приближените си."                                                                                                            Марко Семов

 •  Паметник на Иван Марангозов

 "Не чувствам себе си в сила да опиша делата на борците в оная краска, която те заслужават; но предвед, че няма писано за тях почти нищо, макар 25 години вече се минаха от това славно за нас време, аз рекох да събера поне фактите и ги изложа тъй,както са се явявали. Като учител в Ново село седем години, имах възможност да събера фактите и разпозная истините от хвалбите. В това отношение ме улесняваха още повече срещите с останалите живи поборници от селата Батошево, Столът, Кръвеник и Ново село във време на техните дружествени заседания..."                                                                         

                                 Иван Марангозов
 • Паметникът на загиналите войници от Острец в град Априлци
 Построен е през 1927 година от инициативен комитет в чест на убитите и загинали войници от село Острец /сега квартал на град Априлци/ във войните за национално освобождение 1912 - 1918 год. Паметникът първоначално е бил на центъра на Острец , пред читалището, но в последствие се налага неговото преместване. На него са изписани всички имена загиналите през този период. Изработен е от местните майстори каменоделци Тодор Петков Балабурски и синът му Съби Балабурски.

 • Паметник на четата на Цанко Дюстабанов
Намира се под връх Мара Гидик на м. Бунаря издигнат от дружеството на запасните офицери в Габрово. Построен е през 1936 г. в чест на загиналите габровски и новоселски въстаници в последното сражение на 11 май 1876 г.

 Потърсете в ел.страница

Времето в Априлци

Анкета

1. Какво смятате за новата визия на сайта ?

Резултати: